
Copyright © 2019
For private og erhverv
Få rabataftale her
Lagervarer 1 - 3 hverdage
86812627
Private og erhverv
Få rabataftale her
Et langtidsholdbart, moderne skolekøkken. Sådan beskriver Tina Larsen, køkkenlederen på Fjordmark, det nye køkken på julemærkehjemmet. Fjordmark er Danmarks ældste julemærkehjem og smukt beliggende i en gammel villa ved Flensted Fjord. Her skal det nye køkken, placeret i en ny tilbygning, fungere i forlængelse af det oprindelige køkken og give plads og faciliteter til at undervise børnene på hjemmet i sund madlavning og livsstil.
Den sunde livsstil er vigtig for fysisk såvel som mental trivsel for børnene. På julemærkehjemmet kommer børn, som har det svært i livet. De kan være præget af social isolation, ensomhed, mobning, overvægt eller på anden måde mistrives. For mange af børnene er det noget helt nyt at skulle forholde sig til grøntsager og kostfibre, og det er derfor ekstra vigtigt, at de selv får hænderne i madlavningen, så de får bedre vilkår for at kunne fastholde livsstilsændringen efter deres ophold. Børnene skal lære, hvor nemt det er at lave sundt og lækkert mad til dem selv og deres familier, og det kommer det nye køkken til at danne ramme for.
Indretningen og elementerne i køkkenet er inspireret af professionelle restaurantkøkkener, hvor det gennemgående materiale er stål. Børnene får let ved at finde rundt i køkkenet, da gryder, skåle m.m. er placeret på stålhylder, frem for at være gemt væk i skabe, og ståloverfladerne giver samtidigt et køkken, der er nemt at rengøre og vedligeholde. Overskuelighed og praksis er også tænkt ind i valget af køleskabe, hvor der blandt andet er valgt et dobbelt køleskab fra Gram med glaslåger, der gør det muligt for børnene at få øje på de grøntsager, de skal finde, inden de overhovedet behøver at åbne køleskabet.
I køkkenet er der godt med arbejdsplads rundt om de flytbare stålborde, som er placeret i midten af rummet. Den gode plads giver rum for bevægelse i arbejdet med børnene, og der er plads til, at de kan sidde omkring bordene og modtage undervisning. På endevæggen er der opsat en skræm, som kan bruges til informationer og opskrifter, så man undgår at have papirudskrifter liggende i køkkenet.
Madværkstedet giver rum til børnenes personlige udvikling. På julemærkehjemmet stilles der nemlig krav til børnene, hvilket viser dem, at der er nogen, der tror på dem. Sådan er det også i køkkenet, hvor børnene hjælper til, og hvor nogle børn oplever at få ros for deres arbejde for første gang i deres liv. Madværkstedet giver også mulighed for, at forældrene kan inviteres med i køkkenet, hvor børnene kan få lov til at vise deres mor og far, hvad de har lært og kan i køkkenet.
I køkkenet oplever køkkenlederen Tina også en særlig fortrolighed med børnene. Når de fx står og skærer grøntsager ud, taler børnene åbent med hinanden, og Tina oplever også, at børnene betror sig til hende under arbejdet. På den måde bliver det nye madværksted et rum for samtale og opbygning af børnene, såvel som et rum for undervisning og madlavning.